środa, 18 lipca 2012

Mniaammm...



Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozarellą. Przepisów tyle, ile łasuchów i fanów tej potrawy. Podaję dopracowany do perfekcji przepis mojego M., który jest mistrzem tematu ...  :) 



Składniki :
  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów + 4 świeże ( chyba że  ktoś jest szczęściarzem i jest w posiadaniu prawdziwych , pachnących słońcem pomidorów, to dodaje oczywiście tylko świeżych )
  • sól, cukier
  • mozarella
  • sos beszamelowy : 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, sól.


Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry, solimy i odstawiamy ( najlepiej zrobić to z samego rana ). Kiedy bakłażan się "poci", można przygotować sos pomidorowy. Zmiksowaną cebulę i czosnek należy zeszklić na łyżce oliwy i lekko posolić, dodać odrobinę cukru.


Następnie dodajemy pomidory i dusimy całość do chwili uzyskania w miarę gładkiego sosu. Teraz kolej na bakłażana. Próbowaliśmy poddawać go obróbce termicznej w różny sposób, ale najlepszy wychodzi przesmażony na niewielkiej ilości oliwy na zwykłej patelni ( grillowany zawsze okazywał się  twardy ). Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić i nie dać się skusić chęci ciągłego podlewania oliwą, bo całość będzie zbyt tłusta.



Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i łączymy na gładką masę, a następnie - ciągle mieszając - wlewamy stopniowo mleko. Należy pilnować, aby sos się nie zagotował i nie przypalił. Całość lekko posolić. Nie polecam dodawania gałki - bez niej  sos jest bardziej delikatny i aksamitny w smaku i co najważniejsze - nie dominuje nad całością potrawy. Ciepłym beszamelem polewamy plastry bakłażana, następnie wylewamy sos pomidorowy itd. Kończymy warstwą mozarelli.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 20 - 25 minut. Gotowe !

Pozdrawiam - M.

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi :) Na pewno wypróbuję. A ja czasami robię bakłażana po turecku - kroję wzdłuż na pół - wyciągam środek - solę bakłażana, przesmażam farsz razem z pomidorami, ziołami i czosnkiem, nakładam do bakłażanowej foremki i zapiekam w piekarniku, czasami posypuję startym serem, albo obkładam plastrami mozzarelli. No i jeszcze robię mousakę - hit bakłażanowego sezonu... To na koniec poproszę o Twój przepis na ratatouille :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a i masz świetną desperatową tabliczkę - gdzie taką upolowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się biorę za Twojego bakłażana, a ratatouille niebawem :) desperatowa tabliczka pochodzi z Brocante, fanatastyczne rzeczy tam mają, polecam !
      Pozdrawiam - M.

      Usuń
    2. Fantastyczne! Nie znałam tego miejsca - dzięki :)

      Usuń
  3. Uwielbiam zapiekanki z bakłażanów , na pewno wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę pyszne !
      Pozdrawiam - M.

      Usuń
  4. Jaki dokładny opis poszczególnych etapów pichcenia! Do tej pory bakłażany obchodziłam z daleka, może dlatego, że nie wiedziałam czym to się je ;)
    pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna ta tabliczka z napisem o żonie ! :) gdzie ją można nabyć?:)

    OdpowiedzUsuń